Vizitează-ne la Clinică
Str. Caracal, nr.3, Cluj Napoca
Contactează-ne
+40 753 679 840
Detalii francizare
contact@explore-med.ro
Orar Clinică
L - V: 07:00 - 20:00

Sportul, kinetoterapia profilactivă și dezvoltare

Sportul și mișcarea fizică în viața copilului oferă multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizică armonioasă, ci și la nivelul socializării și al sănătății pe termen lung.

Din studiile noastre în timpul activității sportive cu copilași prin programul „KinetoKid’’, colegul nostru Lucian Valea, kinetoterapeut și fondator EXploreMed, ne împărtășește următoarele.

O activitate fizică constantă (2-3-5 ori pe săptămână), începută de la vârsta de 3-4 ani are un rol de profilaxie foarte important. Întărește imunitatea, previne îmbolnăvirile, previne obezitatea, ajută la dezvoltarea corectă a musculaturii, întărește sistemul osos, ajută la formarea unei posturi corecte (previne deficiențele de postură, scolioze, cifoze etc.) și nu în ultimul rând, echilibrează sistemul endocrin al copilului. Pe lângă aceste efecte asupra organismului, are un rol la fel de important în dezvoltarea mentală și psihică sănătoasă. Sportul practicat de la o vârstă fragedă ajută la dezvoltarea creativității, îmbunătățește coordonarea și relația copilului cu alți copii și adulți.

În societatea de azi, mulți părinți se gândesc să își înscrie copiii la un club sportiv de la cele mai fragede vârste. Înainte de a lua aceasta decizie, gândiți-vă însă dacă cel mic este pregătit din punct de vedere fizic și emoțional. Înscrierea timpurie la un sport poate crea frustrări și neplăceri care se vor transforma ulterior în apatie pentru mișcare și îndepărtarea copilului de la sportul organizat.

Deși există o serie de sporturi potrivite și pentru preșcolari (înotul, dansul sportiv), copiii își dezvoltă abia pe la vârsta de 6-7 ani abilitățile fizice și psihice necesare pentru a asculta indicațiile unui antrenor și a înțelege regulile unui sport. De exemplu, un concept simplu pe care copiii îl înțeleg abia când ajung la grădiniță sau în clasa I este de a pasa mingea pe rând. Copiii pot avea activitate fizică și la vârste mai mici, dar sportul trebuie să fie axat mai mult pe ideea de joacă și distracție și mai puțin pe competiție.
Datorita echipei multidisciplinare ExploreMed, alături de care implementăm programul KinetoKid în școli și grădinițe, psihoterapeutul Simona Pașca și Claudia Sofinet ne împărtășesc următoarele:

“Un copil care face sport în mod constant este optimist, energic, activ, învață să fie un luptător, să facă față cu brio atât succeselor, cât și eșecurilor care se pot întâmpla pe orice pe plan al vieții. Maturizarea emoțională este mai rapidă la astfel de copii, deci vor beneficia de un echilibru psihic mai stabil pe termen lung.” ne spune psihoterapeutul, Simona Pașca.
Ea ne-a mai spus că prin sport, cei mici învață să fie organizați, să-și stabilească mai bine prioritățile, să-și exerseze curajul și perseverența care în timp devin calități ale copilului pe care le va aplica și în alte planuri ale vieții sale.

Iată și alte recomandări din partea psihoterapeutului Claudia Sofinet:
1.Îndrumarea copiilor către un sport care sa devină o activitate constantă este bine să se întâmple după vârsta de 4 ani;
2.Într-o anume măsură, firea copiilor poate influența genul de sport preferat de aceștia;
3.Părinții trebuie doar să observe ce îi place celui mic să facă în parc – să se plimbe cu bicicleta, să se joace cu mingea cu ceilalți copii, sa se cațere pe plasele din parc sau preferă să stea într-un singur loc fără să facă prea mult efort fizic;
4.În funcție de ceea ce observă, pot înscrie copiii la înot, fotbal, handbal, volei, gimnastică, dans, karate, tenis, karting etc.;
5.Dacă observă că activitatea sportivă respectivă nu-i face deloc plăcere copilului după câteva antrenamente, pot încerca altceva până găsesc ce i se potrivește;
6.Nu trebuie neglijată opinia copilului. Uneori, chiar de la patru ani, unii au preferințe clare și părinții trebuie să țină cont de ele, chiar dacă nu-și doreau neapărat pentru copil ceea ce-și dorește el;
7.Este posibil ca după un timp, cel mic să constate că de fapt nu îi place ce și-a ales, iar părinții nu trebuie sa îl blameze pentru asta. Ei trebuie sa fie înțelegători, deoarece până nu experimentezi cu adevărat ceva, nu știi dacă îți place sau dacă faci față.

Vă dorim mult sport în tot ceea ce faceți!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *